PROJECTE DEL NOM DE LA CLASSE: L’ESCOLA

Recull d’algunes activitats, de caire vivencial, que hem portat a terme durant la realització del projecte del nom de la classe.

DESCOBERTA DE L’ENTORN MÉS PROPER

EL PLÀNOL DE L’ESCOLA FONTMARTINA        

Partint del context més proper d’aprenentatge, l’espai de la planta baixa, fem tot un seguit d’activitats i jocs per treballar aspectes d’orientació i representació de l’espai:

· Activitats d’orientació:

  1. A partir d’un plànol de la planta baixa de l’escola, treballem el concepte de plànol, la situació de diferents elements que hi ha representats i la llegenda del mateix.

Observem el plànol de la planta baixa de l’escola: interpretem posicions relatives a l’espai, en referència a un mateix i a altres punts. Ens adonem que hem de mirar el plànol des de dalt, busquem punts de referència com les escales, la porta corredora del menjador i les portes d’accés als diferents espais. També, observem i comparem la grandària i forma d’aquests.

2. Intentem identificar l’espai que correspon a la classe de Segon B i fem hipòtesis sobre la identificació i localització dels espais que observem en el plànol de la planta baixa de l’escola.

3. Sortim, per equips, a fer un recorregut per la planta baixa de l’escola per verificar les nostres hipòtesis inicials.

4. Un cop feta la descoberta del plànol, i a partir dels punts de referència donats, els equips de treball cooperatiu han de representar un itinerari en un plànol de la planta baixa (en blanc) amb l’objectiu que un altre equip segueixi aquest camí traçat per trobar un tresor amagat.

5. Creem una imatge mental del plànol utilitzant la memòria i la visualització espacial. Plasmem aquesta imatge en un full quadriculat.

6. Fem una maqueta de la planta baixa de l’escola amb Lego.

Per equips, construïm una maqueta amb Lego de la planta baixa de l’escola utilitzant el plànol (que ja hem treballat anteriorment) de guia.

PLANTEGEM UN REPTE

Plantegem una situació-problema real i convidem els grups de treball a mostrar iniciativa per resoldre el repte.

Repte: quant mesuren les classes de primer A i B, i les de segon A i B juntes?

Inicialment, per grups, fem hipòtesis i estimacions, i compartim les nostres idees i estratègies inicials de resolució del problema plantejat.

A continuació, els equips s’organitzen per enfrontar-se a la resolució del problema plantejat i verificar les hipòtesis inicials.

Cada grup cooperatiu decideix mesurar la llargada i l’amplada de l’aula de segon. Comparem i verifiquem resultats.

Per equips, un cop tenim les mesures corresponents, pensen la manera de calcular el contorn total (perímetre) de la classe.

Cada grup verbalitza el procediment que ha pensat per calcular el contorn de la classe i ens adonem que, malgrat hi ha diversitat d’idees diferents, el resultat és el mateix.

Finalment, amb les dades que tenim, ens adonem que si sabem la mida del contorn de la nostra classe, podem saber el perímetre total de les quatre classes de primer i segon ja que en el plànol veiem que totes tenen la mateixa mida.

INVENTEM ENDEVINALLES SOBRE OBJECTES DE L’ESCOLA

DESCOBERTA D’ALTRES ESCOLES DEL MÓN

ESCOLES D’ALTRES MONS

A través d’un recull de fotografies del fotògraf Kim Manresa fem un viatge per diferents indrets del món per conèixer escoles d’altres mons i aprofundir en els valors de la solidaritat, la inclusió i la importància de l’educació.

Sorgeix la necessitat i motivació de saber moltes coses sobre escoles d’altres països del món. Investiguem sobre escoles d’Àfrica i d’Amèrica i plasmem totes les nostres reflexions en un mural.

Un cop hem vist com viuen nens i nenes d’altres països, decidim fer un mural amb fotos i reflexions sobre la nostra escola, l’escola Fontmartina.

Decidim que volem fer fotos del que voldríem ensenyar al món de la nostra escola. Per grups, anem a fer fotos pels diferents espais de l’escola i les exposem en un mural. Comparem les imatges i la informació dels dos murals i reflexionem sobre allò que valorem de la nostra escola.

TALLER DE FANG

Amb un tros de fang fresc, fem un pot per guardar-hi petits tresors.

Ens ha agradat molt experimentar les sensacions que provoca aquest material i hem elaborat el pot imitant tècniques primitives que utilitzaven els nostres avantpassats.

BALLEM DANSES AFRICANES I JUGUEM AL JOC DE L’ESCOLA

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close